Op deze pagina vind je meer informatie over de aanmeldingsprocedure, tips over studiekeuze en een opsomming over alternatieve studiekeuzeactiviteiten.

Heb je na het lezen nog vragen of wil je graag over je studiekeuze praten met de decaan mevrouw van der Baan, dan kan je deze bereiken via Teams. Stuur haar een berichtje en ze probeert zo spoedig mogelijk contact met je op te nemen.

De aanmeldingsprocedure
Deadline
De aanmelddeadline voor opleidingen zonder selectie is 1 mei.
Procedure
Leerlingen moeten zich via www.studielink.nl aanmelden bij de studie van hun keuze. Hiervoor is een DigiD nodig. Deze is aan te vragen via www.digid.nl. Let op, het aanvragen van een digid kan enige tijd duren, dus vraag hem op tijd aan!

Studiekeuzecheck
De studiekeuzecheck is een manier om te controleren of de studie die jij hebt gekozen bij je past. Deze check kan bijvoorbeeld een gesprek zijn over je gemaakte keuze, het volgen van een proefcollege, het invullen van een digitale vragenlijst of een andere activiteit. Sommige activiteiten kunnen niet doorgaan, omdat het niet mogelijk is om hierbij fysiek aanwezig te zijn. De hogescholen en universiteiten organiseren hier zoveel mogelijk alternatieven voor. Je wordt hier door de opleiding waar je je hebt aangemeld over geïnformeerd.
Bij inschrijvingen na 1 mei is de studiekeuzecheck niet meer verplicht. Veel opleidingen doen deze nog wel. Afhankelijk van de inhoud van de check kan deze ook aangepast worden. Hierover worden studenten geïnformeerd door de instelling.

Opleidingen met selectie
Sommige selectieprocedures worden aangepast, waardoor het niet alle opleidingen lukt om op of voor 15 april de uitslag (en de rangnummers voor de wachtlijst) bekend te maken. Daarom hebben de onderwijsinstellingen extra tijd gekregen, tot 15 juni. Aankomende studenten worden hierover geïnformeerd door de instelling.

De keuze
Een Plan B voor studenten is erg belangrijk: wat als je niet wordt toegelaten tot de studie van je keuze? Wij raden je aan om ook alvast in te schrijven voor een alternatieve studie. Uitschrijven kan altijd.

Hieronder volgen nog enkele handige sites met algemene informatie over de studiekeuze en de aanmeldprocedure:
https://www.studiekeuze123.nl/info-en-uitleg/corona-en-studiekeuze
STUDIEKEUZE EZINE MIDDEN

Studiekeuzetips in deze tijd 
Tip 1: De studie en de instelling ervaren blijft belangrijk bij het maken van een goede studiekeuze, ook in deze tijd. De manier waarop is alleen anders. Kijk op de websites van opleidingen die jij interessant vindt welke alternatieve activiteiten ze aanbieden. Verderop vind je voorbeelden.
Tip 2: Ga in gesprek, met je mentor, decaan, ouders, vrienden of huidige studenten. Zij kunnen je verder helpen, ook online!
 
 
Alternatieve studiekeuzeactiviteiten 
Online open dagen.
Deze vinden vaak plaats aan het eind van de middag of begin van de avond. Je krijgt (live) informatie over opleidingen. Soms is er zelfs een virtuele tour door het gebouw.
 
Online meeloopdagen.
Tijdens online meeloopdagen wordt uitgelegd hoe het onderwijs vorm wordt gegeven. Je volgt vaak een college, hoort verhalen van studenten en kunt vragen stellen.
 
Online proefstuderen.
Het aanbod voor online proefstuderen is de laatste weken erg gegroeid. Tijdens online proefstuderen maak je kennis met een klein stukje van de opleiding. Je kunt ervaren hoe het is om echt met de lesstof van een opleiding bezig te zijn.
 
Webinars.
Via een online presentatie krijg je uitleg over de opleiding en kun je vragen stellen. Vaak is er naast een docent ook een student aanwezig om vragen aan te stellen.
 
Youtube.
Diverse onderwijsinstellingen hebben hun eigen YouTube kanaal. Hier geven zij informatie over de diverse opleidingen.
 
WhatsApp of Chat.
Sommige onderwijsinstellingen bieden de mogelijkheid om in gesprek te gaan met een studiekeuzeadviseur, of met studenten van de opleiding, via WhatsApp of chat. Natuurlijk zijn de instellingen ook per telefoon of e-mail te bereiken.
 
social media.
Er ontstaan steeds meer initiatieven op social media om aankomend studenten te helpen bij hun studiekeuze. Vaak zijn dit studenten van studie- of studentenverenigingen, die graag meer informatie geven over hun opleiding. Een makkelijke manier om je vragen te stellen!

Hieronder vind je diverse links naar MBO, HBO en WO instellingen en hun alternatieve informatieactiviteiten, bijvoorbeeld een online open dag. We proberen deze lijst zeer regelmatig te vernieuwen.