Deze week staat in het teken van de viering van Kerstfeest. Op vrijdag vieren wij samen met leerlingen en personeel het feest van de geboorte van Jezus Christus. Een mooi moment in het schooljaar.

Het thema van de viering is innerlijk/uiterlijk. Vaak gaan mensen af op het uiterlijk. Ontstaan er vooroordelen zonder dat men geïnteresseerd is in het innerlijk. Bij het kerstfeest gaat het ook niet om uiterlijk vertoon. Jezus wordt immers niet geboren in een paleis, maar in een stal. Zijn ouders zijn niet rijk, maar eenvoudige mensen. Jezus wordt geboren als een kwetsbare baby, dat afhankelijk is van de zorg van zijn vader en moeder. Maar toch wordt deze baby ‘wijze Bestuurder, sterke God, Vader voor altijd, Koning van de vrede’ genoemd. Schijn bedriegt.

De stichting CVO-AV, waar Lyceum Oudehoven onderdeel van uitmaakt, heeft als pay-off ‘de kracht van voorbeelden’. In de missie en het identiteitsbewijs van onze stichting staat dat Jezus Christus onze Verlosser en voor ons hét voorbeeld is.

Welk voorbeeld laat Jezus ons zien met Kerst? De betekenis van Kerstfeest is dat God op zoek is naar ons. Dat Hij er voor koos om midden tussen de mensen te komen wonen. Als een klein kwetsbaar baby’tje. God was en is op zoek naar verbinding met mensen. En dat we in die verbinding met Hem zijn Liefde en geluk mogen ervaren. Ook in onze kwetsbaarheid. Een gezegend Kerstfeest toegewenst!

Jeroen Spek

Rector Lyceum Oudehoven