16 maart 2022

Tto6 ervaart WOI

“Spoiler alert: you will all end up dead at the end of the play.”, is een van de eerste zinnen gesproken door de workshop leiders van Phileas Fogg theatre company.

Na lang wachten en vele lockdowns was het eindelijk mogelijk om de Britse Phileas Fogg op school uit te nodigen om met tto 6 een theaterstuk te maken voor ouders, verzorgers en andere geïnteresseerden. Het onderwerp van het toneelstuk was de ervaringen van de Britse soldaten in de eerste wereldoorlog. In tto5 hebben de leerlingen de gedichten van Wilfred Owen en andere Trench Poets bestudeerd die verslag deden van de verschrikkelijke ervaringen van de soldaten in de loopgraven in België. Erover lezen en leren is één ding, het doormaken door middel van een toneelstuk is een hele andere ervaring.

De leerlingen begonnen in de namiddag met gezamenlijke pizza en het instuderen van het toneelstuk. In twee groepen kregen ze instructies van de acteurs en oefenden delen van het stuk. Na een generale repetitie voegden de leerlingen zich bij hun ouders die nietsvermoedend aan het wachten waren totdat zij de zaal in mochten. Maar voordat dat gebeurde werden hun zoons en dochters gerekruteerd voor het leger. Onder luid gejuich werden de leerlingen uitgezwaaid om naar het front te gaan. Al snel werden ze daar geconfronteerd met ratten, trenchfoot en lichamelijk en geestelijk letsel. Ze gingen ‘over the top’, met gevaar voor eigen leven naar niemandsland om enkele meters grond te winnen. Ze leerden het effect van een mosterdgas aanval. En ze eindigden, zoals beloofd, allemaal dood in de modder van het slagveld.

De leerlingen en hun ouders werden door een combinatie van humor, verhalen en poëzie eraan herinnerd dat oorlogsvoering een enorme impact heeft op zowel het individu als de samenleving. Een wijze les die we allemaal ter harte nemen.

Al met al was het een geslaagde avond waar zowel ouders als leerlingen enorm veel plezier aan hebben beleefd.