26 januari 2017

Leerlingen uit klas 1 op bezoek aan de U-Talent campusdagen

Op woensdag 25 januari hebben 14 brugklasleerlingen deelgenomen aan de U-Talent campusdagen van de universiteit van Utrecht. In het universiteitsmuseum kregen ze samen met leerlingen van middelbare scholen uit Bussum, Vleuten en Zeist een interessant programma aangeboden waarbij botten centraal stonden.

Er waren twee workshops. Eén workshop ging over de gewrichten van het menselijk lichaam. De leerlingen moesten in groepen een model van een bepaald gewricht maken. Vervolgens moesten zij een onderzoeksvraag over hun gewricht formuleren en deze verder uitwerken, inclusief het presenteren van de conclusie van hun mini-onderzoek.

De andere workshop ging over paleontologie. Elke groep kreeg een bot (opgegraven tijdens bouwwerkzaamheden in Utrecht) en bij dit bot moest ook een onderzoeksvraag worden geformuleerd. Dit onderzoek moest worden gedaan in het museum en op de computer.

Tijdens de U-talent dag moesten de leerlingen ook hun eigen bottenmodel, dat ze thuis en op school al hadden voorbereid, presenteren. Op deze manier konden alle jonge onderzoekers leren van het werk van hun jeugdige collega-onderzoekers. De dag werd afgesloten met een mini-college door een volwassen onderzoeker verbonden aan de universiteit Utrecht / UMC. Zij gaf uitleg over orthopedie en haar onderzoek naar nieuwe behandelmethoden bij de ziekte van Kahler. De leerlingen waren zeer leergierig en enthousiast en er werden veel vragen gesteld aan de echte onderzoeker. Het was een erg interessante en leerzame dag!