17 december 2018

Kledinginzamelactie Lyceum Oudehoven

In de aanloop naar de kerstviering die als thema ‘Vluchtelingen’ heeft, wordt dit jaar kleding ingezameld voor vluchtelingen die vastgezet zijn in het Detentiecentrum Rotterdam. Hun aanvraag voor een verblijfsvergunning is afgewezen en ze moeten daar wachten totdat ze Nederland worden uitgezet.

Detentiecentrum
Als deze vluchtelingen in het Detentiecentrum worden gebracht, hebben ze vaak maar twee dingen bij zich: hun geloof en de kleren aan hun lijf. In het Detentiecentrum verblijven nu ongeveer 325 vluchtelingen; de gemiddelde verblijfsduur is 45 dagen. Er is dus voortdurend behoefte aan kleren. Sommigen komen niet eens buiten op de luchtplaats, omdat ze geen jas hebben.

Sinds vorige week zijn we bezig met de inzamelingsactie en na één week hebben we al veel binnengekregen. We hopen natuurlijk dat de kledingstroom ook komende week doorzet, zodat onze collega mevrouw Bijll Nachenius volgende week vrijdag grote ladingen kleding kan overhandigen in Rotterdam. Alle kleding is welkom, behalve witte overhemden en shirts. Graag speciale aandacht voor een winterjas in maat XXXL; die zit er tot nu toe nog niet bij, maar is wel zeer gewenst!

Wat kan je inleveren en hoe?
Wat? Kleren die schoon en heel zijn: jassen, broeken, truien, sokken, T-shirts, overhemden met korte mouwen. Het gaat dus met name om herenkleding en winterjassen, maar ook schoenen en vrouwen- en kinderkleding is van harte welkom. Kijk in je kast en neem mee wat toch niet meer zo lekker zit of wat je al een half jaar niet aan hebt gehad… Witte shirts en overhemden kunnen we niet gebruiken; de bewaking draagt witte overhemden, dus de vluchtelingen mogen zelf geen wit dragen.

Hoe?

Het liefst ontvangen we de kleding in gesloten vuilniszakken. Maar we zetten bij de receptie ook een verzamelbak neer als je losse kledingstukken meeneemt.

Het verhaal achter de kleren…
Onze collega, mw. De Bijll Nachenius, is naast docent klassieke talen bij ons ook geestelijk verzorger/predikant in het Detentiecentrum bij Rotterdam The Hague Airport. Zij beschrijft hoe schrijnend de situatie soms is:
Na een kerkdienst, op een afstand van de andere kerkgangers, komt een man naar mij toe en zegt: ‘Dominee, ik schaam mij een beetje. Ik wil mijn broek wassen.’ Dat lijkt mij normaal en dat zeg ik dan ook. Dan: ‘Maar dit is de enige die ik heb en ik heb hem al drie weken aan.’

We hopen vrijdag 21 december ladingen vol kleding mee te kunnen geven aan onze collega!