9 december 2014

Gymnasium bezoekt KeulenVorige week bezochten de gymnasiasten Keulen. Een stad met een oud Romeins verleden, wat op verschilende plaatsen nog zichtbaar is. Na een korte wandeling langs enkele overblijfselen uit die tijd werd een bezoek gebracht aan het Romeins-Germaans Museum naast de Dom.

Dit museum is gebouwd over een fantastische vondst uit de 4de eeuw na Christus: een bijna volledige mozaïek vloer, bestaande uit meer dan 1 miljoen steentjes van 1 bij 1 centimeter.

Om een idee te krijgen hoe zo’n mozaïek tot stand kwam, werden de leerlingen van onderbouw aan het werk gezet in de kelders van het museum. Ze maakten naar een voorbeeld uit de oudheid ieder een eigen stukje vloer van 10 bij 10 cm. Ruim anderhalf uur waren ze bezig met dit heel kleine stukje: wat een klus moet het zijn geweest om een complete vloer van 12 bij 20 meter neer te leggen. En dat dan ook nog dieren, goden en andere afbeeldingen!

Na een bezichtiging van de Dom en kort bezoek aan de kerstmarkt naast de Dom, keerden de leerlingen moe, maar voldaan weer huiswaarts. Een mooi herinnering…en hun eigen tegeltje rijker.