9 maart 2016

Debatclub in voorrondes Op weg naar het Lagerhuis

Vrijdag 4 maart 2016 nam de debatclub deel aan de provinciale voorronde van de debatwedstrijd ‘Op weg naar het Lagerhuis’ in het provinciehuis in Den Haag.

Tijdens de voorronde van de nationale scholierendebatcompetitie Op weg naar het Lagerhuis wonnen Jesse de Jongh, Layla Hachhouch, Norma de Jager, Samara Landman, Irene Boelen, Hanna de Jager, Roëlle Bosma, Bob van Nifterik, Madio Seck en Lisa Zanoli de eerste drie rondes. Ze plaatsten zich in de halve finale tegen De Goudse Waarden uit Gouda. Deze school won de halve finale.

De leerlingen hielden een V-Rede (een speech) en verschillende debatten in iedere ronde, waaronder het 1-op-1 debat, het vaste rollen debat en een 360-graden debat (teamdebat). Het 360-graden debat is een debatvorm waarbij leerlingen op een aansprekende manier debatteren vanuit verschillende perspectieven die ze steeds wisselend belichten. Met de V-Rede geven leerlingen inspirerende speeches bij een vooraf bepaalde opdracht. De debatten bij Op weg naar Het Lagerhuis hebben inhoudelijke diepgang en er wordt gedebatteerd over thema´s gerelateerd aan HOPE XXL. Na de voorrondes komen de winnaars van de provincie tegen elkaar uit in een finale die wordt uitgezonden op tv.

Voor de V-Redes van de deelnemers, waaronder die van Layla Hachhouch uit vwo5 van Lyceum Oudehoven, zie http://ownhlagerhuis.nl/dalton-voorburg-winnaar-tweede-voorronde/

Op weg naar Het Lagerhuis is de grootste scholierendebatcompetitie van Nederland. Sinds 1997 organiseert de VARA jaarlijks voorrondes in elke provincie op zoek naar de beste debatschool van Nederland. Sinds 2012-2013 loopt het project Op weg naar Het Lagerhuis. Dit is de grootste scholierendebatwedstrijd waar jaarlijks ruim 200 middelbare scholen aan meedoen. Duizenden scholieren hebben door mee te doen aan Op weg naar Het Lagerhuis beter leren redeneren, presenteren en debatteren.