5 november 2021

Bezoek aan grotten en mijnen

Op 4 en 5 november namen de enthousiaste collega's van het vak aardrijkskunde hun leerlingen uit de vierde klassen mee voor een bezoek aan grotten en mijnen.

De leerlingen van het Lyceum bezochten Blegny, waar ze werden rondgeleid door een voormalig medewerker van de steenkoolmijn aldaar. Met een liftje daalden ze af tot 30 meter onder de grond; later via een trap nogmaals 30 meter. De gids vertelde onderweg van zijn werkzaamheden in de mijn en de gevaren die dit met zich meebracht. Daarnaast gaf hij een beeld van de manier waarop deze werkzaamheden in de loop van de jaren evolueerden en hij vertelde waarom de mijn uiteindelijk werd gesloten.

In de grotten van Remouchamps kregen de leerlingen ook een rondleiding. Hierbij werd verteld hoe de grotten werden ontdekt, maar ook hoe de stalactieten en de stalagmieten nog altijd groeien en elkaar hier en daar ontmoeten om samen te smelten tot zuilen. Naast een gedeelte dat te voet werd afgelegd, mochten de leerlingen deze unieke ervaring ook vanuit een bootje beleven.

Doel van de excursie was om de verschillen tussen sociale en fysische geografie inzichtelijk te maken.

We kijken terug op zeer gezellige, maar zeker ook leerzame dagen.