2 oktober 2015

Tegenbezoek uitwisselingsstudenten Zuid-Afrika

Van maandag 21 september t/m vrijdag 2 oktober 2015 brachten zeven Zuid-Afrikaanse leerlingen van de Southern Cross Schools uit Hoedspruit twee weken lang een tegenbezoek aan de TTO-eindexamenleerlingen van Lyceum Oudehoven.

De leerlingen logeerden bij de Lyceum-leerlingen thuis, volgden lessen op school en bezochten typisch Nederlandse bezienswaardigheden in het kader van de internationalisering. Zowel de Zuid-Afrikaanse als de Nederlandse  leerlingen benadrukken de ervaring van “bonding”: er zijn in relatief korte tijd hechte vriendschappen ontstaan.

Verschillen Zuid-Afrika –  Nederland

Tijdens de afsluitende barbecue op 2 oktober 2015 bespraken Jamie Auyliffe en Freddie Faurschou Hordum uit Hoedspruit enkele opvallende verschillen tussen Nederland en Zuid-Afrika in hun gesprek met Burçin Arslan en Sven van Vuren van het Lyceum.

Jamie:
“Ik voel me hier veilig en thuis. Alles is zo schoon en goed georganiseerd! Nederland is in technologisch opzicht verder ontwikkeld dan Zuid-Afrika”.

Verder speelt Apartheid helaas nog een grote rol in Zuid-Afrika, maar aan de Southern Cross Schools studeren ook gekleurde leerlingen.

Verschillen schoolsysteem

Ook constateerden de bezoekers veel verschillen tussen de schoolsystemen. De schooldag in Zuid-Afrika begint al om 7.15 uur en de leerlingen maken lange dagen. Na de lessen worden verplichte sportactiviteiten georganiseerd omdat er in Hoedspruit geen sportverenigingen zijn.

Op school is een uniform verplicht, zijn er voorschriften voor hoe je je haar draagt, mag je geen make-up gebruiken en is er een verplichte gedragscode. Vaak verblijven de leerlingen in Zuid-Afrika in het internaat als hun ouders te ver weg wonen. Dat we in Nederland gewoon op de fiets naar school kunnen, vonden ze geweldig! Verder is het regime op de Zuid-Afrikaanse school vrij streng. Vroeg op, tot laat huiswerk maken en een korte nacht. Het 60-minuten rooster op het Lyceum vonden ze opvallend prettig in verhouding met hun 45-minutenrooster.

Achtergrondinformatie internationalisering Lyceum Oudehoven
Tijdens de meivakantie van vorig schooljaar bezochten de Lyceum-leerlingen Zuid-Afrika in het kader van  hun internationale stage in jaar 5. De TTO-opleiding bereidt leerlingen voor op een internationale vervolgopleiding en de internationale stage is een eerste stap in die richting.