Op 21 september van dit jaar was het 25 geleden dat Henri Nouwen is overleden. Op diverse plekken in de media werd hier aandacht aan besteed. Toch is Henri Nouwen in Nederland lang niet zo beroemd als in Amerika. Henri Nouwen, priester en hoogleraar aan onder andere Harvard en Yale en schrijver van diverse inspirerende christelijke boeken, werd in 1932 geboren in Nunspeet. Een groot gedeelte van zijn leven heeft hij gewerkt in Amerika en Canada. Dat is de reden dat hij voor veel Amerikanen, onder andere Oprah Winfrey en Hillary Clinton, een grote inspirator is.

Een van zijn beroemdste boeken heeft als titel ‘Eindelijk thuis’. Het is gebaseerd op het bijbelse verhaal van de Verloren Zoon en het schilderij dat Rembrandt maakte naar aanleiding van deze passage. Dit boek heeft voor velen troost en inspiratie betekend. In 2011 werd het uitgeroepen tot het mooiste spirituele boek. Hillary Clinton putte er troost uit na haar verkiezingsnederlaag in 2017. Een van de grote thema’s in het boek is leven vanuit dankbaarheid. Om je iedere dag gezegend en geliefd te weten. En met deze houding ook de ander, je naaste, te willen dienen. Deze boodschap van Nouwen past naadloos bij de visie en missie van Lyceum Oudehoven. Een boodschap die wij graag doorgeven aan de leerlingen.

Het gevoel van dankbaarheid overheerst als we terugkijken op de eerste periode van het schooljaar. We zijn blij dat we weer gewoon school konden zijn. Dat we hebben lesgegeven volgens een gewoon rooster en met volle lokalen. Gelukkig waren er nauwelijks besmettingen in het team en onder leerlingen (slechts een). Het afschaffen van de mondkapjesplicht heeft hier geen verandering in gebracht. We zien uit naar de rest van het schooljaar, waarin we hopelijk ook veel buitenlesactiviteiten gaan oppakken en de gevolgen van corona definitief achter ons laten.

Met vriendelijke groet,
Jeroen Spek