Op donderdag 15 juli hebben we als team onze slotvergadering gehad. Dat is een vergadering waarin we met elkaar terugblikken op het schooljaar, een moment van bezinning hebben en afscheid nemen van vertrekkende collega’s. Tijdens deze bijeenkomst hebben we stil gestaan bij een bijbelgedeelte uit het oude testament. We hebben het verhaal van de droom van Jakob gelezen, de zogenaamde Jakobsladder. Wellicht kent u het verhaal.

De Joods-Russische schilder Chagall heeft hier meerdere afbeeldingen van gemaakt. Een daarvan is een ets uit de periode 1930-1939. We zien Jakob op deze afbeelding liggend met zijn hoofd op een steen, terwijl de hemel open gaat. Het beeld is dat Jakob hier tot rust komt. Op een plek waar de hemel de aarde raakt, waar Jakob zegen ervaart en waarna hij weer met energie zijn weg kan vervolgen. Ook in de wetenschap dat God met hem mee zal gaan op het verdere van zijn levensreis.

Dat is een mooi beeld voor een vakantie. We hebben elkaar toegewenst dat onze vakantie ook zo’n plek mag zijn. Dat we echt tot rust zullen komen en dat we nieuwe inspiratie en energie zullen opdoen.

De droom van Jakob is ook een loutering of moment van vergeving. Jabob was immers op de vlucht nadat hij zijn broer en vader had bedrogen. Het feit dat hij toch wordt gezegend in deze droom, maakt dat hij deze vervelende gebeurtenis in zijn leven mag achterlaten.

Ook dat is een mooi beeld voor de vakantie. Een periode om de vervelende momenten van de afgelopen tijd achter je te laten. Bijvoorbeeld een schooljaar met veel coronazorgen. Op deze plek wensen wij als team u dit toe. Een fijne vakantie. Een tijd om nieuwe energie op te doen en een periode van loutering voor de tijd die achter ons ligt.

Met vriendelijke groet,
Jeroen Spek
Rector Lyceum Oudehoven