Vanaf schooljaar 2021/2022 wordt Lyceum Oudehoven instroomlocatie voor techniekhavo. Dit betekent dat leerlingen vanaf nu ook op Lyceum Oudehoven de techniekhavo kunnen volgen. Het Lyceum heeft met zijn havo- en vwo-docenten de expertise in huis om deze leerlingen in de onderbouw een goede basis te geven voor de bovenbouw van de techniekhavo. Een groot deel van de technische vakken wordt gevolgd op het Gilde Vakcollege Techniek. Deze school staat er al jaren om bekend de leerlingen optimaal voor te bereiden op een carrière in de techniek. Deze samenwerking tussen Lyceum en het Gilde is uniek en samen bundelen we de krachten om tot een techniekhavo te komen: een samenkomst van twee werelden.

De komst van een onderbouw techniekhavo klas op Lyceum Oudehoven brengt een aantal uitdagingen in onze school: het betreft een vernieuwend onderwijsconcept en vraagt natuurlijk om maatwerk voor een nieuw type leerling. Op dit moment zijn we volop bezig om invulling te geven aan deze uitdagingen waarbij we profiteren van de samenwerking met Calvijn en Gilde Vakcollege Techniek. Deze beide scholen zijn drie jaar geleden gestart met techniekhavo en inmiddels is er veel kennis en kunde opgedaan om van techniekhavo een succes te maken. In dit schooljaar is de eerste klas techniekhavo bovenbouw gestart op het Lyceum Oudehoven. Deze leerlingen volgen de reguliere weg naar een havo diploma maar hebben aanvullend het vak O&O (Onderzoeken & Ontwerpen) in hun vakkenpakket. De leerlingen werken aan een probleemstelling van een bedrijf en zoeken naar een oplossing door onderzoek en ontwerp. Het grote verschil met een Technasium is dat de leerlingen het ontwerp ook in het echt gaan maken in samenwerking met de bedrijven.

De techniekhavo leerlingen hebben gewerkt aan een ondersteuning van een smeerput voor het bedrijf Verspui trucks uit Hoornaar. De leerlingen kregen voor dit O&O-project ondersteuning Van de Klerk Waterbouw en staalconstructies uit Werkendam.

De doemiddag techniekhavo ging dit jaar niet door. De leerlingen die zich hebben aangemeld, hebben een werkstuk  en een duimstok met de logo’s van de drie techniekhavo-scholen opgestuurd gekregen. Een aantal leerlingen hebben het werkstuk inmiddels in elkaar gezet en het draaiende gekregen.