Op kerstavond 1914 vond er aan het front tijdens Wereldoorlog I een bijzondere gebeurtenis plaats. In Noord-Frankrijk en Vlaanderen in de loopgraven maakten soldaten zich op voor een zoveelste oorlogsnacht. De Grote Oorlog, die later Wereldoorlog I zou gaan heten, was in volle hevigheid losgebarsten en had al honderdduizenden levens geëist. Maar tijdens kerstavond gebeurde er iets wonderlijks. Op vele plaatsen aan het front klommen de soldaten uit hun loopgraven en de vijandelijke troepen ontmoetten elkaar, zongen samen liederen en vierden kerst met elkaar. De wapens zwegen, er was even vrede op aarde. 

Het verhaal gaat dat er ook werd gevoetbald, onderling, achter de linies, maar ook tussen de loopgraven. Kurt Zehmisch, een Duitse officier, schreef in zijn dagboek: “Uiteindelijk kwamen de Engelsen met een voetbal tevoorschijn uit de loopgraven, en al snel ontspon zich een levendige wedstrijd. Hoe ongelooflijk prachtig, en vreemd tegelijk.” 

Het verhaal gaat ook dat de Duitsers met 3-2 wonnen van de Engelsen. Waarschijnlijk met een late treffer in blessuretijd.

Kerst is het verhaal van verbinding. God wordt aan de mensen gelijk. De ultieme manier om de band tussen God en mensen te herstellen. De geboorte van een kind. Verbinding gaat altijd gepaard met kwetsbaarheid. Jezelf blootgeven, uit je schuilplaats of loopgraaf komen. 

Ook wij leven in een tijd, waarin mensen zich hebben verschanst in loopgraven. Polarisatie en verharding. We zien het in de politiek, in de discussie rondom het coronavirus en in de manier waarop op internet wordt gecommuniceerd.  

Kerst is het verhaal van verbinding. Ik wens u namens het team van Lyceum Oudehoven toe dat u deze echte verbinding met uw geliefden mag ervaren. Dat het verhaal van Kerst u zal verwarmen en inspireren. Om met de woorden uit Lukas 2 te spreken: Eer aan God in de hoogste, en vrede op aarde, in mensen een welbehagen.’

Met vriendelijke groet,
Jeroen Spek
Rector Lyceum Oudehoven