Via deze oudernieuwsbrief willen we u graag op de hoogte stellen over tto activiteiten, wijzigingen, verbeteringen en vernieuwingen in ons tto programma. In deze editie hebben we het over de aanmeldingen, twee activiteiten die plaats hebben gevonden en blikken we vooruit op een aantal activiteiten die gepland staan in de komende maanden, waaronder een paar prachtige reizen.
Mocht u vragen hebben dan mag u deze altijd sturen naar: tto.lyceum@cvo-av.nl

Aanmeldingen
Met veel blijdschap willen we met jullie delen dat we voor komend schooljaar 36 aanmeldingen hebben ontvangen voor 1tto. Een prachtig aantal!

Junior Speaking Contest
Dinand van den Herik uit 2vt1 had zich op grandioze wijze geplaatst voor de landelijke finale van de junior speaking contest met zijn speech ‘Life on Mars’.
Voor zowel de categorie 2e leerjaar als het 3e leerjaar hadden zich uit de verschillende regio’s 8 leerlingen geplaatst. Deze 16 finalisten kregen eerst op maandag 28 maart allerlei workshops aangeboden op het Jeroen Bosch College in Den Bosch. Op deze dag krijgen ze nog allerlei tricks and tips maar bovenal leren zij elkaar kennen.

Op vrijdag 6 april was het eindelijk zover: de finale in Amersfoort. Het was een ‘uitverkocht’ theater waar Dinand als 3e speaker aan de beurt was. Familie en vrienden waren aanwezig om hem aan te moedigen. Hij gaf zijn speech weer op formidabele wijze. Dinands antwoord op de vraag of hij zelf op Mars zou willen wonen, zorgde voor een lachsalvo: ‘No, I wouldn’t because I’m a very picky eater…’
De onderwerpen van de speeches waren zeer divers: ‘A life without sleep’, ‘Imagine that you could fly’ or ‘Imagine that animals could talk’. De winnaars spraken over ‘Imagine mastering death’ en ‘The unnecessary oppression of women’.
Dinand mag terugkijken op een zeer goed geschreven en uitgevoerde speech en gaat volgend jaar gewoon in de herkansing!

Tto 6 ervaart WOI
“Spoiler alert: you will all end up dead at the end of the play.”, is een van de eerste zinnen gesproken door de workshop leiders van Phileas Fogg theatre company. Na lang wachten en vele lockdowns was het eindelijk mogelijk om de Britse Phileas Fogg op school uit te nodigen om met tto 6 een theaterstuk te maken voor ouders, verzorgers en andere geïnteresseerden. Het onderwerp van het toneelstuk was de ervaringen van de Britse soldaten in de eerste wereldoorlog. In tto 5 hebben de leerlingen de gedichten van Wilfred Owen en andere Trench Poets bestudeerd die verslag deden van de verschrikkelijke ervaringen van de soldaten in de loopgraven in België. Erover lezen en leren is één ding, het doormaken door middel van een toneelstuk is een hele andere ervaring.
De leerlingen begonnen in de namiddag met gezamenlijke pizza en het instuderen van het toneelstuk. In twee groepen kregen ze instructies van de acteurs en oefenden delen van het stuk. Na een generale repetitie voegden de leerlingen zich bij hun ouders die nietsvermoedend aan het wachten waren totdat zij de zaal in mochten. Maar voordat dat gebeurde werden hun zoons en dochters gerekruteerd voor het leger. Onder luid gejuich werden de leerlingen uitgezwaaid om naar het front te gaan. Al snel werden ze daar geconfronteerd met ratten, trenchfoot en lichamelijk en geestelijk letsel. Ze gingen ‘over the top’, met gevaar voor eigen leven naar niemandsland om enkele meters grond te winnen. Ze leerden het effect van een mosterdgasaanval. Ze eindigden, zoals beloofd, allemaal dood in de modder van het slagveld.
De leerlingen en hun ouders werden door een combinatie van humor, verhalen en poëzie eraan herinnerd dat oorlogsvoering een enorme impact heeft op zowel het individu als de samenleving. Een wijze les die we allemaal ter harte nemen.
Al met al was het een geslaagde avond waar zowel ouders als leerlingen enorm veel plezier aan hebben beleefd.

Reis Engeland 2 & 3 tto
Van 9 t/m 13 mei gaan klas 2 en 3 tto naar Gillingham, VK. Ze reizen per touringcar naar Calais, vanwaar ze de oversteek met de Eurostar naar Folkestone maken en ze direct starten met een bezoek aan Dover Castle. Dit bezoek staat al jaren gepland in klas 1 maar beide klassen zijn er door de coronamaatregelen nog niet geweest. Ze verblijven deze dagen in een hostel van waaruit ze allerlei dagtrips zullen maken naar o.a. Rochester, Canterbury en Londen. De reis zal vol zijn met bezoeken aan het Engelse erfgoed (denk aan kastelen en kathedralen) en musea, maar ze slaan ook zeker attracties als de London Eye niet over. Ook in de avonden zullen ze uitgedaagd worden. Overall gaat het een super toffe week worden! Als begeleiding gaan Ms Troost, Mr van Dijk, Mr Hermans en Mr Hijmans mee. Dan weet je het wel! English- History- Geography- PE- Drama… Need we say more?

Reis Hilderstone college 4tto
Eindelijk mogen de leerlingen uit 4tto naar Engeland en het wordt een unieke ervaring! In de week na de meivakantie vliegen ze naar London Heathrow om daarna opgehaald te worden door Hilderstone College. Hilderstone College is een officieel erkende talenschool en ligt in Broadstairs, aan het meest oostelijke puntje van de kust van Engeland. Deze school verzorgt voor onze leerlingen een speciaal op maat gemaakt programma dat specifiek gericht is op complex Engels taalgebruik, zodat zij zich volledig kunnen voorbereiden op het IB examen in klas 6. In het avondprogramma gaan ze bowlen, karaoke zingen, een lezing bijwonen over de Engelse geschiedenis en het Engelse koningshuis en op de eerste avond is er een “magic show”. Daarnaast gaan ze een dagdeel naar Canterbury en op zaterdag krijgen ze een geheel verzorgde dag naar Londen.

Onze leerlingen zullen goed verzorgd worden in de gastgezinnen in Broadstairs en dat alles tezamen maakt deze ervaring zo bijzonder: de leerlingen worden echt volledig ondergedompeld in de Engelse taal, gewoontes en tradities, zeven dag lang. We hopen natuurlijk op goed weer omdat het stadje en de school heel dicht bij een prachtig strand liggen waar onze leerlingen tijdens de pauze na een lange dag heerlijk kunnen uitwaaien. Zowel de leerlingen als wij hebben er heel veel zin in! ~ Inez Stärk en Sanne Gersonius

Cricket clinic
Op donderdag 19 mei vinden de regionale voorrondes voor de Cricket Challenge plaats. Deze Cricket Challenge wordt georganiseerd door Nuffic in samenwerking met de KNCB (Koninklijke Nederlandse Cricket Bond). Aan Cricket Challenge doen alleen tto scholen mee en iedere school mag meedoen met een team met leerlingen uit leerjaar 2.

Dit jaar doen wij met Lyceum Oudehoven voor het eerst mee met dit evenement! Ter voorbereiding op de Cricket Challenge zal de gymdocent tijdens de gymlessen aandacht besteden aan de technieken, tactieken en spelregels van het spel zodat we goed voorbereid kunnen deelnemen.
Tijdens de regionale voorrondes op donderdag 19 mei in Vught zullen de leerlingen na een welkomstwoord eerst nog een warming-up en clinic krijgen van coaches van de KNCB om vervolgens wedstrijden te spelen tegen teams uit Veldhoven, Asten, Weert, Den Bosch, Tilburg, Dongen en Culemborg.

We worden tussen 9.30 uur en 9.50 uur verwacht bij de Mixed Hockey and Cricket Club M.O.P. in Vught en de dag zal eindigen om 16.00 waarna we weer richting Gorinchem vertrekken. Voor het vervoer zijn we nog op zoek naar ouders die zouden willen rijden. Uiteraard bent u als ouder ook welkom om te blijven kijken!
Als we het goed doen op deze dag en eindigen bij de eerste 2 van het toernooi, dan mogen we deelnemen aan de landelijke kampioenschappen op donderdag 9 juni in Utrecht. Maar mocht een 1ste of 2de plek er niet in zitten dan kunnen de leerlingen alsnog een prijs winnen voor hun Engelse taalgebruik tijdens het toernooi aangezien alle aankondigingen, clinics, etc. in het Engels zullen zijn deze dag, wat echt past bij een tto-evenement.
Om u een indruk te geven van wat cricket is en waar uw zoon of dochter mee bezig is tijdens de gymlessen hier een link naar filmpje over cricket: Wat is cricket? – YouTube